Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2008 13:00 - Честит Хелоуийн
Автор: ralibali Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3914 Коментари: 0 Гласове:
0



Честит Хелоуийн на всички! Хайде да се костюмираме, хайде да гримираме....и да изплашим хората по улиците, защото тази вечер е Нощта на Вси Светии, когато привидения, страшни чудовища, вампири и върколаци бродят по тъмните улички.....БУУУУУУ!

image

Ето и някои интересни нещица за празника от Уикипедия:

Древните келти празнували своята Нова Година - Samhain (Самхейн). В края на октомври те прибирали последната си реколта. Те вярвали, че в нощта срещo Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят.

За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им. А самите жители се събирали около огньове, които били запалвани от друидите жреци. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.

През 853 г. сл. Хр. папа Григорий IV утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. На английски език наименованието на празника звучи като All Saint"s Day или Hallowmas или All Hallows. Хората продължавали да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове и чествали Samhain и деня на Помона (богинята на дърветата и плодовете). В средновековния английски език наричали празника All Hallows’ Eve или съкратено Halloween и се произнася Халоуин.

Тиквеният фенер, така характерен като украса за празника, се нарича Светещият Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри Дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с Дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, Дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана тиква, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд.

Ето и линк към някои много инетерсни шаблони за изрязване на тиквен фенер:

http://www.ehow.com/halloween/templates.html

http://www.matthewmeadstyle.com/index.php?option=com_content&view=article&id=254&Itemid=146

И много идеи за украса, рецепти, костюми :)

http://www.marthastewart.com/halloween-holiday-recipes?lnc=bdb3dfc3832ee010VgnVCM1000003d370a0aRCRD&rsc=leftnav_holiday_halloween-costumes

Поздрав с песничка от любим мой филм за нощта на Вси Светии  - Фокус Мокус (Hocus Pocus).






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ralibali
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2118390
Постинги: 47
Коментари: 537
Гласове: 638
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031